top of page
IMG_0345.jpg

Az „Erdély gyöngyé”-nek is nevezett Tunádfürdő egyik legszebb magaslati fürdőhely nem csak Hargita megyében, hanem az országban is. A település 1968-tól az ország legkisebb városa. A nemzetközi jelentőségű üdülőhely egy különösen szép környezetben, a vulkanikus eredetű Csomád hegytömb lábánál, az Olt folyó szorosában 656 tengerszint feletti magasságban található. A település tűlevelű és lombhullató erdőkkel van körülvéve és levegője nagyon tiszta, negatív ionokban gazdag A földrajzi helyzete és a természetes terápiás tényezők sokasága, a számtalan borvízforrás, természetes gázak és termálvizek segítették a települést, hogy fejlődjön a balneoterápia azon szakterületén, mely természetes gyógytényezőket használ. A Csomád hegység eg+yike a legfiatalabb vulkáni hegységeknek a Kárpátokból. Tusnád övezetének vulkáni eredetű jelenségei nagy szerepet játszottak a fürdőtelep keletkezésében és fejlődésében. Vulkanikus szénsav-kiömlés (mofetta) és az ásványvizek jelenléte tették lehetővé terapeutikus célokra való felhasználásukat és teremtették meg a feltételeket ahhoz, hogy a település rangos fürdőhely lehessen. Az Oly folyó a település fő vízfolyása, melyből régen a Csukás-tavat alakították ki turisztikai célokkal a település központjában. A Csukás-tó partján található a Tusnádfürdői Wellness Központ (pihenő- és kezelőbázis). A nagy hoteleken kívül, melyek rendelkeznek spa és wellness központokkal, a település változatos szálláslehetőséget kínál, fokozott kényelemmel és elérhető árakkal. A cél az, hogy a fent említett körülmények a gyógyturizmus erősségét képezzék, oly módon, hogy a település visszanyerje az egykori „Erdély gyöngye” vagy „Kis Svájc” megnevezését.

A település természetes gyógytényezői: Klíma – klímaterápia Ásványvizek – szénsavas, kálciumos, magnéziumos, vasas, bikarbonátos, hipotóniás – hagyományosan érrendszeri betegek kezelésére használják – külső és belső kezelés. Belső kezelésre, a kezelőközpontok a 2-es, 3-as és 4-es borvízforrások vizét használja. A belépés és használat ingyenes. A külső kezelésekre a gyógyfürdő kezeléseket használják. A 7-es és 8-as források borvizét csöveken keresztül vezetik el a kezelőközpontba, ahol medencékben, fürdőkben és kádakban használják.; Természetes gázak – A mofetta a vulkáni utóműködés terméke és gáz alakú szén-dioxid kitörést jelent (száraz gáznak is nevezik). A mofetták megjelenése ebben a térségben a Keleti-Kárpátok vulkanikus múltjához köthetőek. A feltörő száraz gázt a gyógyturizmusban hasznosítják, balneoklimatérikus kezelések formájában. A természetes gázok terápiás célokra való hasznosítása egyedülálló jelenségnek számít az egész világon. A száraz gázzal történő kezelés csoportosan történik, erre a célra kijelölt helyiségekben, épületekben, amelyek római cirkuszi épületekhez hasonlítanak, közepén mélyedéssel, mely lépcsőkkel van ellátva. Ezzel biztosítva van a beteg számára az álló pozíció, mely által „belemeríthetik” testüket a száraz gázba, általában csak derékig. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni. A szén-dioxid a bőrön keresztül való felszívódása és az orron át történő belélegzése során fejti ki jótékony hatását, amely úgy hat, mint a megnövekedett ionizáció. A mofettából feltörő gázok orvosi gyakorlatban való hasznosítását az igazolja, hogy kizárólagosan a szén-dioxid gáz tulajdonságait használják fel, éspedig a hidrosztatikus nyomás, a termikus tényező megszüntetésével/kiiktatásával és a gázbuborékok mikromasszázsával, amely hozzáadódik az ásványvízben való fürdéskor. A mofetták használatához tartozó terápiás javallatok ugyanazok, mint a balneoterápia esetében.

Wellness Tusnad

A Wellness Tusnad élményfürdőt 2013. december 21.-én nyitottuk meg. Elhelyezését tekintve, Tusnüdfűrdő központjában, a Csukás tó szomszédságában található. A Wellness Tusnád egy olyan szabadidőközpont, amely a legmodernebb szabványoknak felel meg, ideális kikapcsolodási lehetőséget biztosítva minden évszakban, minden korosztály számára. A wellnessközpont egyidejű legnagyobb terhelése, egyenlő a szolgáltatást egyideűleg igénybe vevő személyek számával, amely 200. Az élményfürdő 2044 m2-en terül el, valamint további 200 m2 kinti része van. A wellness-ben található: -gyerekmedence -úszómedence -termálvizes üllőmedence -élményelemes medence -szauna -masszázs

bottom of page